Aanbevelingen van studenten

Studenten uit de Zijnstraining Vlaanderen delen graag hun ervaringen met de training en het lopen van het Zijnsgeoriënteerde pad van levenskunst. Hieronder lees je de aanbevelingen van studenten die het 1e jaar van de Zijnstraining (groep V1A) hebben afgerond. 

Cecile Malherbe

“In één jaar tijd is mijn kijk op het leven vereenvoudigd. Ik loop nog tegen heel wat hobbels aan, maar mijn beeld is verhelderd. Voorheen had ik steeds het gevoel dat ik eerst een helingsproces moest doorgaan om bij mijn vrije aard te komen. Nu realiseer ik mij dat deze vrije aard er altijd is.”
Cecile Malherbe (1967), groep V1A

 

Veerle van Houwenhove

“Mijn motivatie is voornamelijk spiritueel. Maar ik merk dat de combinatie van spiritualiteit en psychologie heel veel verduidelijkt en inzicht geeft, waardoor je als mens kan groeien. De twee elementen (spiritualiteit en psychologie) zijn noodzakelijk en boeiend. Zijnsoriëntatie biedt een mooi uitgewerkt theoretisch kader wat voor mij belangrijk is. De daaraan gekoppelde praktijk vind ik zeer evenwichtig.
Ik heb veel bewondering voor Hans Knibbe die dat alles realiseerde. Het was een boeiend, soms confronterend jaar dat me het inzicht gaf dat dit het juiste pad is voor mij.” Veerle van Houwenhove (1958), groep V1A

Magda Wouters

“Het lukt vaak om stil te staan in openheid én om in de ruimte die ontstaat te kijken naar alles wat zich aan mij laat zien. De Zijnstraining heeft mij al veel bijgebracht: het in relatie zijn, op een liefhebbende manier voelen van hoe vrij ik kan zijn in relatie. Ik voel me een gelukzak dat ik dit kan meemaken. De trainingen zijn open, warm en eerlijk. Er kwamen zoveel knopen los… wellicht door de fantastische opbouw van de cursus én door de bekwame en liefdevolle begeleiding. De praktijkgerichtheid ondersteunt me om te oefenen; de discipline die er nu is, is niet meer die stok achter de deur, maar de liefdevolle aandacht, in liefde, helderheid en kracht.” Magda Wouters (1947), groep V1A

“Een belangrijke (en verwarrende) ervaring voor mij was: als je iets helemaal ‘waar’ laat zijn – ook als dit bijvoorbeeld te maken heeft met zaken uit je kindertijd die ronduit schadelijk of écht niet goed waren, ook als dit iets tragisch heeft en niet te herstellen is, ook als dit een impact heeft gehad en nog heeft op je leven – dat je dan niet verdwijnt of doodgaat of zoiets. Dat het mogelijk is om te merken dat iets in jou – je ware aard – niet is aangetast en altijd puur zal blijven. En dat het dan mogelijk is om te rusten in Zijn en te ontspannen, óók op die plek.”
Wim Stevens (1963), groep V1A

“Hoewel ik al ervaring had met openheid en met open milde aandacht aanwezig zijn in het moment, brengt de Zijnstraining mij bij iets ruimers dan dat. De meest wezenlijke ervaringen voor mij zijn de ervaringen van ‘present’ zijn en ‘in relatie zijn’ (alles is relatie). Ik had al ervaren dat je meer aanwezig kan zijn in contact met anderen als je bij jezelf blijft, maar de Zijnstraining geeft mij een diep existentieel vertrouwen, en brengt mij bij mijn verlichte aard.”
Wendy Hölzken (1977), groep V1A